持続的な環境の維持を目指して
地域資源開発技術研究リサーチユニットFor the maintenance of sustainable environments

代表者 : 北村 豊    
他のメンバー : 吉田 滋樹  小幡谷 英一  野口 良造  楊 英男  
キーワード: 地域資源、地産地消、食料、エネルギー、バイオマス

30kitamura01 いま日本では、低エネルギー社会への移行が強く求められています。私たちの住んでいる地域には、農産物、食品、バイオマス、自然エネルギーなど様々な資源が潜在的に存在しています。本リサーチユニットは、そのような潜在的な資源を持続的かつ高度に利活用する技術を開発し、物流に要するエネルギーの低減をも目的として生産・消費活動を地域で完結させる地域型の第6次産業とも呼ばれる「21世紀型地産地消システム」の確立を目指しています。

 

 

 

ライスプリン商品化の成功

本リサーチユニットの目指すモデルのひとつに、2年前に食品製造会社と北村教授の共同研究で商品化した「ライスプリン」があります(図1)。米は、卵や牛乳、小麦に比べてアレルギーを起こす人が少ないことから、米粉の加工食品はアレルゲンの代替食品として近年注目されています。しかし、従来の方法では米を滑らかなミルク状に加工することができないため、加工する機器の開発からライスミルクを利用した食品の試作、パッケージ方法の検討まで大学と企業で行いました。さまざまな食品に加工してみましたが、米特有のもちもちとした食感はプリンにとてもマッチしており、また、おいしいだけでなく常温で長期保存が可能、温めるともちもちの食感が戻るなどのメリットもあり、「大学生まれの食品」としてマスコミでも紹介されました。

図1:ライスミルクとライスプリン

図1:ライスミルクとライスプリン

 

 

徳島県と中国吉林省での地域資源開発

図2:徳島大と徳島県庁との打ち合わせ風景

図2:徳島大と徳島県庁との打ち合わせ風景

もうひとつのモデルとして、本リサーチユニットメンバーが徳島県と中国吉林省とでそれぞれ行っている開発があげられます。
徳島県のモデルは、地元の民間企業、県と国の農業試験場をまたぐ大きな共同研究で、漢方に使える国産の生薬原料を栽培して健康食品に加工し、それによって中山間農業の振興をめざす複合的な取り組みです(図2)。ここでは、ソーラーパネルを設置することで、生薬の栽培に向いている日陰をつくりながら同時にエネルギーも生産するという発想がキーになっていますが、それも分野の異なる研究者が交わることによる多角的なアプローチの結果であると考えています。北村教授と楊准教授が携わる中国吉林省の共同研究では、農産物の生産から付加価値をつけた販売までを最適化するため、研究大学を含む吉林省の公的機関と民間企業が取り組んでいます。農産廃棄物と副産物の有効利用(例えばバイオマス発電など)も考慮した総合的な開発を行うには、やはり分野の異なる専門家による分野横断的な発想が成功の鍵となるでしょう。
本リサーチユニットはユニット全体としてはまだ研究がスタートしたわけではありませんが、これらのモデルにあるような専門の違う研究メンバーで「21世紀型地産地消システム」を創り出したいと考えています。

 

社会への貢献・実績
  • 単行本「おうちで作る生ライスミルクのカフェレシピ」(宝島社)監修:北村 豊
  • ムック「太らない体をつくる! スーパーミルク健康法 ─ライスミルク・アーモンドミル・ココナッツミルク」(小学館)監修:北村 豊
  • 茨城県稲敷市、TWM マネジメント、常陽銀行の3者と地域創生に向けた事業推進における産官学で、ライスミルクの商品化の連携協定を締結
  • テレビ(NHK、フジテレビ、日本テレビ、テレビ東京など)やラジオ(J-WAVE など)に多数出演

取材:平成27年8月7日


For the maintenance of sustainable environments

Unit representative : Kitamura, Yutaka    
Unit members : Yoshida, Shigeki  OBATAYA, EIICHI  Noguchi, Ryozo  Yang, Yingnan  

Unit name: Research Unit for Local Resource Development Technology

Key words: local resources, local-production-for-local-consumption, food, energy, biomass

 

30kitamura01       Japan is increasingly expected to shift to a low-energy society. We have various potential resources, including agricultural and food products, biomass resources, and natural energy, in our communities. The research unit aims to develop technologies for the sustainable and advanced utilization of these potential resources, and establish the “local-production-for-local-consumption system for the 21st century”. Production/consumption activities in a community is based on self-sufficiency, which is also referred to as the “senary industry”, to save energy required for the distribution of products.

 

Success in the commercialization of pudding using rice

A model of the goals for the research unit is “pudding using rice”, a result of collaborative research conducted by a food manufacturer and Professor Kitamura two years ago (Figure 1). Fewer people are allergic to rice than to eggs, milk, and flour, and processed foods using rice flour have been receiving attention as alternative food for these allergens in recent years. However, since rice cannot be processed into a smooth liquid state, the university and company implemented the whole process of R&D, including the development of processing equipment, trial food products using rice milk, and packaging methods. Among many trial products, pudding is particularly good with the unique chewy texture of rice. It is delicious and can be stored for a long period of time at room temperature, and you can enjoy the chewy texture each time you reheat it. The mass media also covered it as a “food product developed by a university”.

図1:ライスミルクとライスプリン

Figure 1: Rice milk and pudding using rice

 

Development of local resources in Tokushima Prefecture and Jilin Province, China

図2:徳島大と徳島県庁との打ち合わせ風景

Figure 2: A scene of a meeting between the University of Tokushima and the Tokushima Prefectural Government

Another model is the development implemented by members of the research unit in Tokushima Prefecture and Jilin Province, China.

A large-scale joint study was conducted in Tokushima, in collaboration with local companies and prefectural/national agricultural experimental stations, as a research model or a composite research activity, to cultivate raw materials for traditional Chinese medicine or crude drugs and process them into health food to promote agriculture in hilly and mountainous areas (Figure 2). The key to this project is the installation of solar panels to create shaded areas to facilitate the cultivation of crude drugs while generating energy, and this is a result of a multifaceted approach through interaction among researchers from different fields.

Professors Kitamura and Yang conduct collaborative research in Jilin Province, China, for the optimization of agricultural production and the sales of value-added products, and there is participation by a university and other public organizations and private companies in Jilin Province. Cross-sectional ideas developed by specialists from different fields are the key to the success of general development while taking into consideration the effective utilization of agricultural waste and by-products (e.g., biomass power generation).

Although the research unit as a whole has not yet initiated research, we hope that researchers from different fields, as those in these models, will establish the “local-production-for-local-consumption system for the 21st century”.

 

Social contributions and achievements
  • Publication of “Recipe for Café-style Raw Rice Milk Made at Home” (Takarajimasha, Inc.) edited by Yutaka Kitamura
  • Publication of “Mook: Super milk health management method to stay thin – Rice milk/Almond milk/Coconut milk” (Shogakukan, Inc.) edited by Yutaka Kitamura
  • Execution of a cooperative agreement on the commercialization of rice milk to promote an industry-government-academia project for community development in collaboration with Inashiki City, Ibaraki Prefecture, TWM management, and Joyo Bank.
  • TV (NHK, Fuji Television, Nippon Television, TV Tokyo, etc.) and radio (including J-WAVE) appearances

Interviewed on August 7, 2015