ホーム > 市川 創作/ Ichikawa, Sosaku
市川 創作
Ichikawa, Sosaku
生命環境系 , 教授 Institute of Life and Environmental Sciences , Professor
オープンアクセス版の論文は「つくばリポジトリ」で読むことができます。
-
101.
Temperature-sensitive nonionic vesicles prepared from Span 80 (sorbitan monooleate)
Keiichi Kato; Peter Walde; Norio Koine; Sosaku Ichikawa (+6 著者) Takashi Kuroiwa
LANGMUIR 24: 10762 (2008) Semantic Scholar
-
102.
Temperature-sensitive nonionic vesicles prepared from Span 80 (sorbitan monooleate)
Keiichi Kato; Peter Walde; Norio Koine; Sosaku Ichikawa (+6 著者) Takashi Kuroiwa
LANGMUIR 24: 10762 - 10770 (2008) Semantic Scholar
-
103.
A comparative study of microbubble generation by mechanical agitation and sonication
Qingyi Xu; Mitsutoshi Nakajima; Sosaku Ichikawa; Nobutaka NakamuraTakeo Shiina
INNOVATIVE FOOD SCIENCE & EMERGING TECHNOLOGIES 9: 489 (2008) Semantic Scholar
-
104.
Preparation of water-in-oil-in-water emulsion with ultra-thin oil phase layer using hydrophobic microchannel with step structure
Saeki Daisuke; Sugiura Shinji; Baba Teruhiko; Kanamori Toshiyuki (+1 著者) Ichikawa Sosaku
12th International Conference on Miniaturized Systems for Chemistry and Life Sciences - The Proceedings of MicroTAS 2008 Conference 784 (2008)
-
105.
Stability of protein-stabilised beta-carotene nanodispersions against heating, salts and pH
Boon-Seang Chu; Sosaku Ichikawa; Sumiyo Kanafusa; Mitsutoshi Nakajima
JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE 88: 1764 (2008) Semantic Scholar
-
106.
Stability of protein-stabilised beta-carotene nanodispersions against heating, salts and pH
Boon-Seang Chu; Sosaku Ichikawa; Sumiyo Kanafusa; Mitsutoshi Nakajima
JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE 88: 1764 - 1769 (2008) Semantic Scholar
-
107.
単分散エマルションを基材とした新規ベシクル調製法によるサイズ制御と内包率の向上(誌上シンポジウム)
市川, 創作; 黒岩, 崇
Journal of the Pharmaceutical Society of Japan 128: 681 (2008)
-
108.
Novel method for obtaining homogeneous giant vesicles from a monodisperse water-in-oil emulsion prepared with a microfluidic device
Shinji Sugiura; Takashi Kuroiwa; Tetsuro Kagota; Mitsutoshi Nakajima (+3 著者) Sosaku Ichikawa
LANGMUIR 24: 4581 (2008) Semantic Scholar
-
109.
Novel method for preparing vesicles from a monodisperse emulsion aimed at controlling the size and improving the entrapment yield
Sosaku Ichikawa; Takashi Kuroiwa
YAKUGAKU ZASSHI-JOURNAL OF THE PHARMACEUTICAL SOCIETY OF JAPAN 128: 681 (2008)
-
110.
Dynamic interaction between oppositely charged vesicles: Aggregation, lipid mixing, and disaggregation
Daisuke Saeki; Shinji Sugiura; Teruhiko Baba; Toshiyuki Kanamori (+2 著者) Sosaku Chikawa
JOURNAL OF COLLOID AND INTERFACE SCIENCE 320: 611 (2008) Semantic Scholar
-
111.
Production of chitosan oligosaccharides using chitosanase immobilized on amylose-coated magnetic nanoparticles
Takashi Kuroiwa; Yohei Noguchi; Mitsutoshi Nakajima; Scigo Sato (+1 著者) Sosaku Ichikawa
PROCESS BIOCHEMISTRY 43: 62 (2008) Semantic Scholar
-
112.
Preparation of nanodispersions containing beta-carotene by solvent displacement method
Henelyta S. Ribeiro; Boon-Seang Chu; Sosaku Ichikawa; Mitsutoshi Nakajima
FOOD HYDROCOLLOIDS 22: 12 (2008) Semantic Scholar
-
113.
超薄膜W/O/Wエマルション調製のための微小流路デバイスの開発
佐伯 大輔; 杉浦 慎治; 馬場 照彦; 金森 敏幸 (+1 著者) 市川 創作
化学工学会 研究発表講演要旨集 2008: 604 (2008) Semantic Scholar
-
114.
単分散エマルションを基材としたベシクルマイクロリアクターの作製とその反応特性
藤田 亮治; 黒岩 崇; 中嶋 光敏; 植村 邦彦 (+2 著者) 市川 創作
化学工学会 研究発表講演要旨集 2008: 1007 (2008)
-
115.
多相エマルションからの液中乾燥法による高内包率脂質カプセルの調製
黒岩 崇; 中嶋 光敏; 植村 邦彦; 市川 創作
化学工学会 研究発表講演要旨集 2008: 624 (2008)
-
116.
Preparation of protein-stabilized beta-carotene nanodispersions by emulsification-evaporation method
Boon-Seang Chu; Sosaku Ichikawa; Sumiyo Kanafusa; Mitsutoshi Nakajima
JOURNAL OF THE AMERICAN OIL CHEMISTS SOCIETY 84: 1053 (2007) Semantic Scholar
-
117.
磁性ナノ粒子に固定化したキトサナーゼによる生理活性キトサンオリゴ糖の生産
黒岩, 崇; 野口, 陽平; 佐藤, 誠吾; 向高, 祐邦市川, 創作
キチン・キトサン研究 = Chitin and chitosan research 13: 199 (2007)
-
118.
2J17-4 均一径エマルションを利用したセルサイズベシクルヘの生体高分子の内包化(生物化学工学,一般講演)
黒岩, 崇; 中嶋, 光敏; 植村, 邦彦; 佐藤, 誠吾 (+1 著者) 市川, 創作
日本生物工学会大会講演要旨集 19: 219 (2007)
-
119.
2J17-3 リン脂質を乳化剤とした単分散W/Oエマルションからのジャイアントベシクルの調製(生物化学工学,一般講演)
木内, 久人; 乃田, 一樹; 黒岩, 崇; 小林, 功 (+4 著者) 市川, 創作
日本生物工学会大会講演要旨集 19: 219 (2007)
-
120.
2J16-3 化学修飾と酵素分解の併用プロセスによる両親媒性キトサンオリゴ糖の調製(生物化学工学,一般講演)
黒岩, 崇; 小林, 洋志; 佐藤, 誠吾; 向高, 祐邦市川, 創作
日本生物工学会大会講演要旨集 19: 218 (2007)
-
1.
バイオリファイナリーと分離技術, 日本液体清澄化技術工業会
荒巻, 徹; 市川, 創作
(担当:分担執筆, 範囲:微細藻類の産業利用に向けた濃縮・脱水技術)
2020年7月
-
2.
Bio-Nanotechnology: A Revolution in Food, Biomedical and Health Sciences
Ichikawa,Sosaku
(担当:分担執筆, 範囲:Formulation and Characterization of Nanodispersions Composed of Dietary Materials for the Delivery of Bioactive Substances)
Blackwell Publishing Ltd. 2013年1月 (ISBN: 9780470670)
-
3.
油脂・脂質・界面活性剤ハンドブック
市川,創作
(担当:分担執筆, 範囲:リポソーム)
2012年12月 (ISBN: 9784621049471)
-
4.
油脂・脂質・界面活性剤ハンドブック
市川,創作
(担当:分担執筆, 範囲:ミセル,マイクロエマルション)
丸善 2012年12月
-
5.
消化管内流動現象のシミュレーション(書名 進化する食品テクスチャー研究)
小林, 功; 神津, 博幸; 市川; 創作(山野
エヌ・ティー・エス 2011年12月
-
6.
Formulation of lipid micro/nanodispersion systems in "Lipids in nanotechnology"
I., Kobayashi; S., Ichikawa; M.A; das Neves; T., Kuroiwa; M; Nakajima; M; Ahmad
American Oil Chemists' Society 2011年10月
-
7.
リポソームを利用したマイクロバイオリアクションシステム (書名 酵素利用技術体系)
市川, 創作; 黒岩, 崇
エヌ・ティー・エス 2010年4月
-
8.
ナノスケール食品素材の作製と特性評価(書名 フードナノテクノロジー)
市川, 創作; 杉山滋
シーエムシー出版 2009年9月
-
9.
食品ナノスケール観察のための透過型電子顕微鏡技術(書名 フードナノテクノロジー)
市川, 創作; 行弘, 文子; 杉山滋; 監
シーエムシー出版 2009年9月
-
10.
Preparation characteristics of giant vesicles with controlled size and high entrapment efficiency using monodisperse water-in-oil emulsions in "Emulsion Science and Technology"
T., Kuroiwa; M., Nakajima; K., Uemura; S., Sato; S., Mukataka; S., Ichikawa
Wiley-VCH 2009年5月
-
11.
The fabrication and application of enzyme-containing vesicles in "Bottom-up nanofabrication: Volume 2 Supramolecules-II"
P., Walde; S., Ichikawa; M., Yoshimoto
American Scientific Publishers 2009年1月
-
12.
Recent Advances in Reversed Micellar Techniques for Bioseparation
市川 創作
Elsevier Science B.V. 2000年1月
-
13.
シクロデキストリンを導入した逆ミセルによるアミラーゼの抽出分離
市川, 創作
化学工業社 1997年1月
-
14.
Interesterification of Triglycerides by Various Surfactant-Modified Lipases
市川, 創作
Tsinghua University Press 1997年1月
-
15.
Preparation of Lipid Modified Lipase for Interesterification and Hydrolysis of Oils
市川, 創作
Tsinghua University Press 1997年1月
-
16.
逆ミセルを利用したアミノ酸・ペプチド・タンパク質の抽出分離
市川, 創作
フジテクノシステム 1996年1月
-
17.
Effect of Hydrophobicity and Sequence of Oligopeptide on Extraction Equilibrium Using Reversed Micelles
市川, 創作
Melbourne University Publishing Ltd. 1996年1月
-
18.
The Solubilization Behavior of Proteins and Application to The design of Reversed Micellar Extraction
市川, 創作
Melbourne University Publishing Ltd. 1996年1月
-
19.
逆ミセル抽出法-逆ミセル抽出法はどこで力を発揮するか-
市川, 創作
化学工業社 1995年1月
-
20.
Protein Transport Between Aqueous Phase and Micellar Organic Phase Using Self-Assembled Amphiphiles
市川, 創作
Elsevier 1992年1月
-
1.
ヒト胃消化シミュレーターを用いたハム等の消化挙動の解析
千田, 南; 小林, 功; 植村, 邦彦; 市川, 創作; 庄野, 厚
日本食品工学会第21 回(2020 年度)年次大会 2020年8月7日
-
2.
大麦粉含有ホットケーキのヒト胃消化シミュレーターを用いた消化挙動の解析
荒木 雪音; 西村 朋夏; 山本, 恭介; 富永, 陽大; 小林, 功; 市川, 創作
日本食品工学会第21 回(2020 年度)年次大会 2020年8月7日
-
3.
タンパク質の変性・凝集状態とタンパク質含有固形食品の力学的強度による胃消化性制御
荒木 雪音; 西村 朋夏; 山本, 恭介; 富永, 陽大; 小林, 功; 市川, 創作
日本食品工学会第21 回(2020 年度)年次大会 2020年8月7日
-
4.
微細藻ユーグレナを添加し製麹した米麹粉末の胃消化シミュレーターによる消化活性評価
市川, 創作; 三平, 浩人; 小林, 功; 安田, 光佑; 中島, 綾香; 鈴木, 健吾
日本食品工学会第21 回(2020 年度)年次大会 2020年8月7日
-
5.
Analysis of in vitro gastric digestibility of natural and processed cheeses using a continuous-type GDS
Shengjie, Du; Zaitian, Wang; Mitsutoshi, Nakajima; Marcos, A Neves; Kunihiko, Uemura; 市川, 創作; 小林, 功
日本食品工学会第21 回(2020 年度)年次大会 2020年8月7日
-
6.
人為的な近接化を利用したシトクロムP450camープチダレドキシン間相互作用の検出
齋藤, 航汰; 平川, 秀彦; 市川, 創作
酵素工学研究会第82回講演会 2019年11月1日
-
7.
Metallosphaera sedula由来核内増殖抗原を利用したシトクロムP450システムの不溶化
渡邊, 千晶; 平川, 秀彦; 市川, 創作
酵素工学研究会第82回講演会 2019年11月1日
-
8.
Digestion dynamics of model solid foods analyzed by using a gastric digestion simulator
市川, 創作
18th Asian Pacific Confederation of Chemical Engineering Congress (APCChE 2019) 2019年9月23日 The Society of Chemical Engineers, Japan (SCEJ)
-
9.
Microalgal biofuel production by hydrothermal liquefaction of native microalgae using a continuous tubular reactor
市川, 創作
18th Asian Pacific Confederation of Chemical Engineering Congress (APCChE 2019) 2019年9月23日 The Society of Chemical Engineers, Japan (SCEJ)
-
10.
Direct observation and analysis of disintegration of hydrogel particles with different mechanical properties using a gastric digestion simulator
市川, 創作
The 13th edition of the International Congress on Engineering and Food 2019年9月23日
-
11.
変性・凝集状態が異なるタンパク質ゲル粒子の胃消化挙動の解析
市川, 創作
日本食品工学会第20回(2019年度)年次大会 2019年8月7日 日本食品工学会
-
12.
Consequential LCA in the Feasibility Study of Integrated EFB-based Dissolving Pulp and Furfural Production
Ichikawa, Sosaku; 野口; 渡邉; 中嶋; 荒巻 徹
The 2019 International Conference on Green Energy and Environmental Technology 2019年7月24日
-
13.
多相エマルション法の液中乾燥工程における脂質ベシクル形成機構の解析
市川,創作
日本膜学会第41年会 2019年5月9日 日本膜学会
-
14.
土着微細藻類の水熱液化処理によるバイオクルードの連続生産
郷原, 巧; JAIN, Anki; 松本, 悟志; 荒巻, 徹; 伊藤, 順子; 渡邉, 信; 野口, 良造; 中嶋, 光敏; 市川, 創作
第 14回バイオマス科学会議 2019年1月
-
15.
Continuous biocrude production from native microalgal biomass using a bench-scale tubular reactor
Ichikawa, Sosaku; Jain, Anki; Matsumoto, Satoshi; Aramaki, Toru; Gohara, Takumi; Ito, Junko; Noguchi, Ryozo; Watanabe; M. Makoto; Nakajima, Mitsutoshi
2nd International Conference on Bioresource Technology for Bioenergy, Bioproducts & Environmental Sustainability 2018年9月16日
-
16.
Bench scale dewatering of native microalgae by centrifugation, flocculation and filtration
Ichikawa, Sosaku; 野口; 渡邉; 中嶋; 荒巻 徹
The 8th International Conference on Algal Biomass, Biofuels and Bioproducts 2018年6月11日 招待有り
-
17.
Biocrude production by continuous hydrothermal liquefaction of native microalgae from Minamisoma, Fukushima prefecture, Japan
Ichikawa, Sosaku; 野口; 渡邉; 中嶋; 荒巻 徹; Jain, Anki; Gohara, Takumi; Matsumoto, Satoshi
The 8th International Conference on Algal Biomass, Biofuels and Bioproducts 2018年6月11日
-
18.
マルチコンパートメント型ジャイアントベシクルにおける内部ベシクルの内包率評価
橋本 英太; 市川, 創作
日本膜学会第39年会 2017年5月26日 日本膜学会
-
19.
ステロイド誘導体のリポソーム膜構造への影響
森本 和寿; 林 啓太; 市川, 創作; 中村 秀美
日本膜学会第39年会 2017年5月26日 日本膜学会
-
20.
リン脂質/コレステロール/長鎖脂肪酸の混合脂質系で発現する非ラメラ構造の解析
家才子 翔平; 黒岩 崇; 端山 琢人; 市川, 創作; 金澤 昭彦
日本膜学会第39年会 2017年5月26日 日本膜学会
-
1. : ベシクルの製造方法、この製造方法によって得られるベシクルおよびベシクルを製造するためのW/O/Wエマルション
市川, 創作; 黒岩 崇 -
2. : Method for producing vesicles, vesicle obtained by the production method, and W/O/W emulsion for producing vesicle
市川創作; 黒岩, 崇 -
3. : 7.高分子電解質複合体およびその製造方法
市川, 創作; 岩本 悟; 渡辺 純; 中嶋 光敏 -
4. : 逆ミセルによる可溶化方法及び抽出方法
市川, 創作 -
5. : 寒天を担体とした安定な固定化キトサナーゼ
市川, 創作 -
6. : キトサンオリゴ糖の製造方法
市川, 創作 -
7. : 機能性エマルション
市川, 創作 -
8. : 活性化リパーゼの製造方法および活性化リパーゼを用いた油脂
市川, 創作 -
9. : 活性化酵素の不活性化方法
市川, 創作 -
10. 特願2013-011949: 胃モデル装置
市川,創作; 神津 博幸; 中田 友輝; 小林 功; 植村 邦彦 -
11. 特願2009-69879: ナノサイズの一次乳化物を利用する二段階乳化によるリポソーム製造法
元杭, 康之; 和田 武志; 磯田 武寿; 市川 創作; 黒岩 崇; 市川, 創作 -
12. 特願2011-32722: 並列反応用懸濁液、並列反応方法およびスクリーニング方法
市川, 創作; 佐伯 大輔; 杉浦 慎治; 金森 敏幸 -
13. 特願2011-176465: 並列反応用懸濁液、並列反応方法およびスクリーニング方法
市川, 創作; 山本 達之; 佐伯 大輔; 杉浦 慎治; 金森 敏幸
3,057 total views